De poel in een helende weide

dinsdag 21 mei 2019
Een paradijselijk habitat voor mens en dier
Samen met de bezielers van Food Forest, Bart Van Parijs en Ben Brumagne, gingen we aan de slag om onze weides te optimaliseren als helende en eetbare biotopen.

Het hoofddoel was om de paardenweides te transformeren tot een paradijselijke locatie ter promotie van de biodiversiteit in al zijn schoonheid en glorie. Het resultaat van onze fusion is dus een realisatie die nog meer leven, biodiversiteit, beweging en gezondheid zal regenereren. Wat leeft er, en hoe kan het veld nog meer tot leven gewekt worden? Subtiliteit van de biotopen wordt benadrukt om zo een helend landschap te creëren voor mens, dier en de gehele biodiverse natuur. Eerder, zo'n 16 jaar geleden werden enkele weides reeds als bos aangeplant (meidoorn, els, hazelaar, hulst, sleedoorn, rozebottel, eik, hagebeuk, enkele walnoten) en nu mag het een beetje gefinetuned worden.

Eind april, een kleine ingreep van een veel groter masterplan : een low input poel. Op een drassige plaats werd een poel gegraven. Gezien de kleigrond hebben wij geen kleidoek gebruikt daar de poel mooi zijn vorm houdt. Aan de rand waar we kruiden aangeplant hebben werd een biodegradabel worteldoek gebruikt om de omliggende woekerend weide nog eventjes op afstand te houden. Dit doek werd bedekt met een 20cm hakselhout rond en tussen de eetbare plantjes. De poel had een verticale rand op het noorden en werd daar aangeplant met alant, op het oosten wilde bosaardbei met roomse kervel, daarnaast engelwortel, valeriaan en scrophularia. Een stukje open ruimte als ingang naar de drinkplaats voor paarden. Daarnaast daslook, moerasspirea, kalmoes, lievevrouwbedstro en driekleurig en maartse viooltjes en in het water lisdodde, moerasandoorn en watermunt. De poel wordt gedurende 2 jaar nog omheind zodat de planten kunnen verwilderen en zich weerbaar kunnen maken tegen de vraatzucht van de paarden. Voila, laat het jullie inspireren ! Oja, klein detail...de vijverballen met effectieve micro-organismen worden geregeld als een waar ritueel in het water gegooid voor meer helderheid :-) het is een mooi plekje die goed aanvoelt voor iedereen. Dankbaar en vervuld een stukje missie volbracht. Nog meer aanraders volgen !

Wordt vervolgd !Terug naar boven